Jei mėgstate sausainius, tačiau juos kepate retai, nes sudėtingi receptai atima daug laiko, išmėginkite gerokai paprastesnius sausainių receptus. Tokiems sausainiams iškepti nesugaišite savo brangaus laiko, nesujauksite virtuvės, o svarbiausia – galėsite skanauti sausainius jau po pusvalandžio ar keturiasdešimties minučių. Sausainiai yra puikus užkandis, kuriuo galime pasisaldinti akimirkas prieš pietus ar po pietų, sausainius patogu neštis į darbą, sausainiais negėda pavaišinti draugus. Tad kodėl gi neįvedus į savo rutiną sausainių kepimo tradicijos. Pavyzdžiui, bent kartą į savaitę galėtumėte išsikepti sausainių pagal vieną iš šių trijų receptų.
Klasikiniai riešutų sviesto sausainiai
Ingredientai: stiklinė nesūdyto sviesto, stiklinė riešutų sviesto, 1,5 stiklinės cukraus, 2 kiaušiniai, 2,5 stiklinės kvietinių miltų, arbatinis šaukštelis kepimo miltelių, 0,5 arbatinio šaukštelio druskos. Giliame dubenyje gerai išmaišykite ištirpintą sviestą, riešutų sviestą ir cukrų. Tuomet į masę įmuškite kiaušinius ir vėl gerai išmaišykite. Atskirame dubenyje išmaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Pamažu pilkite miltus į sviesto ir cukraus mišinį, kruopščiai maišykite. Galiausiai imkite tešlą minkyti. Gerai išminkytą tešlą apie valandą laikykite šaldytuve. Po valandos iš tešlos formuokite norimo dydžio ir formos sausainius. Sudėkite juos į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite iki 190° C įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių. Sausainiai turi kiek paruduoti.
Avižiniai sausainiai su razinomis
Ingredientai: ¾ stiklinės sviesto, ¾ stiklinės baltojo cukraus, ¾ stiklinės rudojo cukraus, 2 kiaušiniai, arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto, 1-1,5 stiklinės kvietinių miltų, arbatinis šaukštelis kepimo sodos, ¾ arbatinio šaukštelio cinamono, ½ arbatinio šaukštelio druskos, 2 stiklinės avižinių dribsnių, stiklinė razinų. Gana giliame dubenyje sumaišykite ištirpintą sviestą ir baltąjį bei rudąjį cukrų. Įmuškite kiaušinius, supilkite vanilės ekstraktą ir masę toliau maišykite. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, sodą, cinamoną ir druską. Pamažu pilkite sausąjį mišinį į sviesto ir cukraus mišinį ir maišykite. Galiausiai suberkite avižinius dribsnius ir razinas. Su šaukštu dėkite tešlą į kepimo popieriumi išklotą skardą tokio dydžio tešlos gabalėliais, kokių norite sausainių. Kepkite iki 190° C įkaitintoje orkaitėje apie 8-10 minučių. Prieš valgydami sausainius atvėsinkite.
Sausainukai su obuoliais
Jums reikės: 100 gramų miltų, 100 gramų avižinių dribsnių, 100 gramų sviesto, 90 gramų cukraus, kiaušinio, arbatinio šaukštelio kepimo miltelių, žiupsnio druskos, 200 gramų obuolių. Nulupkite obuolius ir sutarkuokite stambia tarka. Giliame dubenyje sumaišykite ištirpintą sviestą su cukrumi. Į masę įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, avižinius dribsnius, kepimo miltelius ir druską. Gerai išmaišykite masę, kad neliktų gumulėlių. Galiausiai sudėkite tarkuotus obuolius ir vėl gerai išmaišykite. Sausainius į kepimo popieriumi išklotą arba riebalais išteptą kepimo skardą dėkite šaukštu. Formuokite tokius sausainius, kokių norite. Galima naudoti ir specialias formeles. Sausainius kepkite iki 180-200° C įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 minučių. Iškepę sausainiai turi būti šiek tiek auksinės spalvos. Jei norisi, galima apibarstyti sausainius cukraus pudra ar cinamonu. Kai tokius sausainius kepti pabos, į tešlą galima papildomai įdėti razinų, riešutų ar džiovintų spanguolių.